INFORMACIÓN IMPORTANTE

La información médica en este sitio está proporcionada como recurso informativo solamente y no debe ser usada con fines de diagnóstico o tratamiento.

Esta información no debe utilizarse como material educativo para el paciente, no establece relación de paciente a médico, y no debe usarse como substituto para diagnóstico y tratamiento profesional.

La consulta de este blog nunca puede sustituir a una consulta médica


Este blog está dedicado principalmente a la Fibromialgia, Síndrome de Fatiga Crónica, Sensibilidad Química Múltiple, enfermedades autoinmunes, reumáticas, dolor crónico y otras. También información sobre medicinas integrativas y alimentación saludable. "Siempre a nivel informativo".

21 feb. 2017

Investigadors catalans troben l’explicació a la metàstasi del càncer

Els experts han descrit com s’ho fan els tumors per escampar-se

Pas important en la lluita contra el càncer: investigadors de l’ Institut de Bioenginyeria de Catalunya han descrit com s’ho fan els tumors per escampar-se cap a les cèl·lules sanes i ara treballen en una via que ho podria evitar. Aquest estudi el publica la prestigiosa revista Nature Cell Biology en portada al seu número de març.
Xavier Trepat i Anna Labernadie, investigadors de l'IBEC. // Institut de Bioenginyeria de CatalunyaXavier Trepat i Anna Labernadie, investigadors de l'IBEC. // Institut de Bioenginyeria de Catalunya
Els culpables de tot plegat són els fibroplasts, un tipus de cèl·lula sana que serveix per cicatritzar les ferides i que se sabia que crea túnels perquè els tumors passin a través dels teixits sans. Ara han vist que no només fan això sinó que serveixen com a locomotors per arrossegar físicament el càncer perquè s’estengui.
Han descobert per primera vegada que per enganxar els dos teixits intervenen dues proteïnes, que serien els ganxos entre els vagons.
Evitar la metàstasi
Segons el líder de la investigació, Xavier Trepatsi troben una molècula que eviti que s’enganxin s’evitaria la metàstasi, un procés que no sembla necessari per a cap funció important del cos.
Si evitem que puguin contactar les cèl·lules tumorals i moure’s conjuntament, aconseguim evitar que aquest tipus de tumors envaeixinEsferoide (agregat multicel·lular) de cèl·lules canceroses (verd) i fibroblasts associats al càncer (vermell) envaint la matriu extracel·lular. A la imatge es veuen diversos fibroblasts dirigint la invasió col·lectiva de les cèl·lules de càncer mitjançant forces mecàniques. // Takuya Kato
Esferoide (agregat multicel·lular) de cèl·lules canceroses (verd) i fibroblasts associats al càncer (vermell) envaint la matriu extracel·lular. A la imatge es veuen diversos fibroblasts dirigint la invasió col·lectiva de les cèl·lules de càncer mitjançant forces mecàniques. // Takuya Kato

Ho han provat en 2 càncers molts diferents entre ells, el de pell i el de pulmó, de manera que sospiten que podria ser general. L’estudi s’ha fet des de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i el Francis Crick Institute de Londres, amb finançament, entre d’altres, de La Caixa i la Generalitat de Catalunya.
http://www.rac1.cat/info-rac1/20170220/42178437997/metastasi-cancer-tumors-institut-bioenginyeria-catalunya-nature-cell-biology-fibroplasts-xavier-trepat.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=rac1oficial

No hay comentarios: