INFORMACIÓN IMPORTANTE

La información médica en este sitio está proporcionada como recurso informativo solamente y no debe ser usada con fines de diagnóstico o tratamiento.

Esta información no debe utilizarse como material educativo para el paciente, no establece relación de paciente a médico, y no debe usarse como substituto para diagnóstico y tratamiento profesional.

La consulta de este blog nunca puede sustituir a una consulta médica


Este blog está dedicado principalmente a la Fibromialgia, Síndrome de Fatiga Crónica, Sensibilidad Química Múltiple, enfermedades autoinmunes, reumáticas, dolor crónico y otras. También información sobre medicinas integrativas y alimentación saludable. "Siempre a nivel informativo".

24 mar 2017

La metilació i la migranya

Xevi Verdaguer

Migranya
Si ets dels que et penses que l’ibuprofè o el triptà son la teva solució perquè resol la crisi de migranya cada vegada que la pateixes… tens un problema. Tens un problema no resolt i també tens un futur incert.

No és normal patir migranya

I si en vas tenint regularment has de saber que les dones menors de 45 anys que pateixen migranya tenen un major risc a patir malalties cardiovasculars com l’ictus, infart cardíac o problemes vasculars durant l’embaràs o el part.
Ja s’ha evidenciat que els pacients amb migranyes solen tenir nivells baixos de Vitamina B2, B9,B12 i/o B6. També que totes aquestes son bones opcions per prevenir les migranyes donada la seva bona tolerància, eficàcia i baix cost en cas de suplementació.
Diferents estudis associen que moltes persones amb migranyes tenen alts nivells d’homocisteïna en sang (neurotòxica) i es beneficien de vitamines com la B9,B12, B6, B2 (Riboflavina) i Magnesi. Tots ells serveixen per reduir els nivells d’homocisteïna i prevenir les crisis de migranyes. A més, les vitamines tenen un efecte positiu en l’estrès oxidatiu.
Però jo et diria… Saps que aquestes vitamines les adquirim tant de la dieta com de la fabricació pròpia a nivell intestinal? Estàs segur que menges suficients aliments amb aquestes vitamines?
I d’altra banda, el teu intestí té realment les bactèries intestinals que s’encarreguen de fabricar aquestes vitamines? La vitamina B2 o Riboflavina permet millorar la freqüència i la intensitat dels símptomes migranyosos.
Falta consens entre els diferents estudis científics per concretar la dosis mínima eficaç, però el que sí que podem començar a fer és menjar aliments rics en vitamina B2: fetge, bròquil, amarant, sorgo, arròs, llevat, bolets, ous, verat, formatges, ametlles, vegetals de fulla…
Quan menges ous, amanides de fulla verda variades, ametlles o un rissotto amb bròquil… és a dir, quan introdueixes la vitamina B2 dins els teus habits de vida alimentaris, aquesta s’absorbirà a l’intestí i arribarà als teixits corporals en forma de FMN i FAD que estan implicats en la trasferència d’electrons en les reaccions d’oxidació-reducció que permeten augmentar el potencial de la fosforilació, és a dir, augmentaràs la capacitat de fabricar ATP o energia a partir de molècules alimentaries.

Estàs cansat? Fatigat? Et falta ATP?

Les persones amb migranya solen tenir baixos nivells d’ATP, baixa fosforilació i un estat d’hiperexcitabilitat neuronal.
Menjant així ajudarem a l’activació del metabolisme energètic, a l’activitat mitocondrial que ens permet prevenir la hiperexcitabilitat neuronal que tenen les persones amb migranya.
La vitamina B2 ha demostrat que millora el llindar a partir del qual es desencadena la crisi d’aura o CSD, és a dir, retarda l’onada de despolarització del còrtex cerebral que provoca vasoconstricció i migranya amb aura: sensibilitat a la llum, als sorolls, a les olors, nàusees-vòmits, fatiga i dolor muscular.
Tenim factors epigenètics que poden condicionar una major susceptibilitat a patir migranyes:
  • El gen Metilentetrahidrofolato reductasa (MTHFR).
  • El gen metionina sintasa reductasa (MTRR ) que ajuda a reciclar la B12.
Ambdós poden tenir polimorfismes que seran factors de risc a patir migranyes o certs tipus de càncer d’origen hereditari.

La vitamina B6, B12, B9 (àcid fòlic)

L’àcid fòlic o vitamina B9 o folat són diferents formes de parlar del mateix, una vitamina del grup B que és necessària per la fabricació de metionina i per activar l’enzim MTHFR per tal de poder garantir una bona metilació. El nom d’àcid fòlic fa referència a la forma sintètica de B9. El folat és la forma de B9 en què es presenta de forma natural als aliments.
Els humans hem de menjar aliments amb folat ja que l’àcid fòlic és de vital importància en la vida de les teves cèl·lules i el teu metabolisme.
La carència d’àcid fòlic condicionarà una pobre metilació a nivell del fetge que condicionarà que siguis una persona així d’especial:  una menor tolerància a l’estrès, ansietat, depressió, més sensible a patir dolors crònics, dolor i “clics” a la mandíbula, i a ser perfeccionista, auto exigent, planificador i obsessiu… que desencadenarà migranyes, i un risc a patir problemes greus com càncer de mama, de còlon o pòlips al còlon.
La conseqüència de la falta d’àcid fòlic serà una hiperhomocisteinemia, és  a dir, un excés d’homocisteïna en sang (Normal 3-12 ng/mL). L’enzim MTHFR i les vitamines B6, B12 i B9  són necessàries per la producció i per catalitzar la degradació de la homocisteïna, una proteïna que danya el revestiment de les arteries.

Analitza’t la Homocisteïna i posa’t nota

Una menor activació de l’enzim MTHFR per un polimorfisme genètic, o una carència d’àcid fòlic, ja sigui per una ingesta dietètica insuficient o per culpa d’un intestí en mal estat, et portarà a un augment de la homocisteïna en sang i carència de metionina i SAMe.
I la suplementació de B9 en la seva forma reduïda, metil folat, redueix l’homocisteïna.
Cal tenir en compte que un 30-50% de la població mundial té aquesta mutació al gen MTHFR i no pot activar correctament l’àcid fòlic, ja sigui l’àcid fòlic suplementat de forma  sintètica o el folat en forma de THF que prové de la dieta.
Ho has llegit bé, si. 4 persones de cada 10 té una gran predisposició a tenir tots aquests problemes.
Les persones que tenen aquest polimorfisme han de prendre la única forma d’àcid fòlic que els serà eficaç, la forma metilada (activa): la 5-MTHF (metil folat). Ho trobaràs a l’herbolari o farmàcia de confiança demanant pel metil folat. Has d’escollir bé.
Comprovaràs com la homocisteïna va posant-se en els nivells ideals (6-8 ng/mL) i les migranyes, colon irritable i dolors crònics miraculosament van marxant.
La majoria de persones, el 30-50% d’entre nosaltres, quan prenen aliments fortificats amb àcid fòlic o suplements vitamínics amb la forma inactiva de B9 tindran, efectivament, més àcid fòlic dins el seu cos, però el tindran sense metabolitzar, inactiu, per una mala activació. Aquestes formes d’àcid fòlic les haurem d’eliminar per l’orina o femta.
L’àcid fòlic és la forma sintètica de B9, la forma oxidada, que es comercialitza en la majoria de suplements vitamínics perquè sol ser estable i molt barata de fabricar, però la sobre dosificació pot ser un problema si no el podem activar-la o bé, si els mecanismes homeostàtics del nostre organisme no poden equilibrar la situació, frenant l’absorció de B9 i augmentant la seva eliminació.
Podem llegir a les estanteries del supermercat: “Cereals enriquits amb àcid fòlic per al creixement del nen” suposadament molt sa, però ara ja sabem que és un risc incert.
Alimentat amb B9 o folats:
  • Fetge.
  • Fulles de color verd com els espinacs.
  • Remolatxa.
  • Espàrrecs,.
  • Bròquil i cols de brussel·les.
  • Llegums especialment els pèsols i llenties.
  • Cítrics.
  • Cacauets i avellanes.
A més, facilita al teu intestí les bactèries productores d’àcid fòlic i sumaràs millors nivells de B9 perquè el teu intestí també és capaç d’ajudar-te a millorar els nivells totals en sang. Les bactèries del teu intestí i la dieta, tots dos junts, seran les claus per tenir uns bons nivells de B9 en sang.
Has de precisar amb el tipus de probiòtic perquè només unes determinades bactèries saben fabricar B9, no totes. Les trobaràs a l’herbolari o farmàcia de confiança: Lactovacillus Plantarum i els Bifidobacteris.
Semblava impossible però les petites sorpreses de la ciència et donaran una agradable sorpresa en menys de 3 mesos. Menja aliments rics amb àcid fòlic (no fortificats) i busca aquestes bactèries.
Salut!

Bibliografia

Review Article
Vitamin Supplementation as Possible Prophylactic Treatment against Migraine with Aura and Menstrual MigraineMunvar Miya Shaik and Siew Hua GanBioMed Research International. Volume 2015 (2015), Article ID 469529, 10 pages.
CNS Neurol Disord Drug Targets. 2014;13(5):828-35.
Do folate, vitamins B₆ and B₁₂ play a role in the pathogenesis of migraine? The role of pharmacoepigenomics.
Shaik MM, Tan HL, Kamal MA, Gan SH1.
Afshin S, Nabiollah A, Raheb G, Jafar A (2012)
Blood magnesium levels in migraineurs within and between the headache attacks: A case control study.
Pan Afr Med J 11: 46.
Dhillon KS, Singh J, Lyall JS (2011)
A new horizon into the pathobiology, etiology and treatment of migraine.
Medical Hypotheses 77: 147-151.
The Journal of Headache and Pain 2013
17b-estradiol and methylation of migraine-related genes
S Labruijere et al.
http://www.xeviverdaguer.com/la-metilacio-i-la-migranya/ 

No hay comentarios: