INFORMACIÓN IMPORTANTE

La información médica en este sitio está proporcionada como recurso informativo solamente y no debe ser usada con fines de diagnóstico o tratamiento.

Esta información no debe utilizarse como material educativo para el paciente, no establece relación de paciente a médico, y no debe usarse como substituto para diagnóstico y tratamiento profesional.

La consulta de este blog nunca puede sustituir a una consulta médica


Este blog está dedicado principalmente a la Fibromialgia, Síndrome de Fatiga Crónica, Sensibilidad Química Múltiple, enfermedades autoinmunes, reumáticas, dolor crónico y otras. También información sobre medicinas integrativas y alimentación saludable. "Siempre a nivel informativo".

18 feb 2012

“Heroïnes” en tots els sentits (cáncer de mama)



17 de febrer de 2012
El centre d’Informació i Recursos de les Dones a Barcelona acull l’exposició fotográfica que porta el títol d’ “Heroïnes”, formada per dotze fotografies de dones que han patit un càncer de mama. Amb aquesta mostra es pretén conscienciar, sensibilitzar i donar un alè de força a través d’una simbologia farcida de sensibilitats.

Les malalties són el que són però també el que fem que siguin. La societat de vegades és implacable, crea tabús que són pors, usa eufemismes que amaguen i afebleixen encara més. “Tots pensem que demà viurem amb continuïtat, no tenim més remei que viure així, el contrari seria entrar en una neurosi, però no és així, qualsevol dia et lleves i et trobes amb un bulto”, paraules d’Àngela Sànchez Martorell, Directora-Gerent de la Junta de Barcelona de l’Associació Espanyola contra el Càncer(AECC) a la presentació de l’Exposició.

Les dotze fotos en blanc i negre de la fotògrafa Mavi Arselaguet són un viatge per les emocions que exploten desprès de conèixer el diagnòstic. I com les emocions, l’exposició mostra els contrastos a diferents nivells, en primer lloc el més evident són els cops de brotxa de color sobre la pell de les dones “per mostrar que el càncer és una experiència que no et deixa mai, t’acompanya per sempre com un traç a la pell”, reflexiona Sànchez.
Totes les emocions són adaptatives i s’han de canalitzar i per això està aquesta exposició. Les dones es mostren amb el pit al descobert com no podria ser d’una altra manera, amb la sensibilitat i la força, les fotografies mostren a les dones acompanyades d’alguns estris com si fossin una escultura mitològica, cadascun d’aquest ’atrezzo’, defineix l’emoció i les eines que tenim les dones per fer front i superar el càncer. La sigil·losa en els primers moments; la desconfiança que marca uns passos d’allunyament, “si tu t’allunyes, els altres també s’allunyen”; l’abatiment, quan el treball és mirar-se al mirall; la ràbia “l’emoció que t’enfonsa, quan dius per què jo?”, continua Àngela Sànchez; la victòria, l’alegria, l’angoixal’esperit de lluita. Totes amb la finalitat de “trencar tabús, i mostrant el coratge i la fortalesa”, segons Maria Rosa Pons, Secretària del Consell de les Dones de l’Ajuntament de Barcelona.
Les dotze dones fotografiades abasten tot els ventall d’edats, no per casualitat “el càncer afecta a totes les edats, a gent jove, a gent gran”, alhora l’exposició mostra els diferents tractaments i resultats, hi ha mastectomies parcials, radicals, reconstruccions de pit. “Estava clar que no podia ser una mirada naïf”, apunta Pons, i així és el recorregut per les emocions traspua força i esperança, la mateixa que aporten les dades, el 80% de dones que pateixen càncer de mama, el superen. “En cinc anys es venç”, diu Pons, qui recorda la importància del diagnòstic precoç, en tots els sentits, "no hi ha pitjor exclusió que la manca d’informació”, en el diagnòstic i en el tractament.
Ambdues ponents han volgut reconèixer la valentia de les dones, al mostrar el seu cos desprès de la malaltia “també és un símbol de l’actitud”.
Aquesta exposició va néixer al 2008 a la Plaça Universitat de Barcelona i ha voltat per bastants municipis catalans. La mostra estarà al CIRD fins a 29 de febrer i després es traslladarà durant els pròxims sis mesos a altres institucions de la ciutat de Barcelona.



http://www.donesenxarxa.cat/heroines-en-tots-els-sentits?lang=ca

No hay comentarios: